Om pratminusfria texter: här.
VÄNERSBORG: Hans hjärta finns mer hos aktionsgrupper än politiska partier. Men det håller inte för hur mycket som helst. Rune Lanestrand vill nu trappa ner och lämna sjukvårdspartiet. Han har dessutom tröttnat på regionen.
HAN SÄGER att hälsan bestämmer. De många uppdragen har tagit på krafterna. Hjärtat har sagt ifrån. Inte minst regionpolitiken är slitsam med mycket resor. Han tar den smäleken att avsäga sig uppdrag, säger han. Men om han slutar med regionen finns ändå tillräckligt att göra. Han har en tredjedels tjänst som kommunalråd i Vänersborg, är redaktör för tidskriften Småbrukaren, överförmyndare, vice ordförande i Fyrstads flygplats AB och har ett skogsjordbruk att sköta. Han är 63 år och vill dessutom ha mer tid att dreja och släktforska.
Rune Lanestrand har tröttnat på regionen. En tungfotad byråkratisk apparat utan folklig förankring. För stort. Det är som en resebyrå. Politiker och tjänstemän far kors och tvärs. Det fungerade bättre när landstinget skötte sjukvården.
Möjligen hade han en tro på Västra Götaland regionalpolitiskt. Men det har blivit en stor besvikelse. Utflyttningen från Dalsland till exempel har snarare ökat. Och när det krisade i Bengtsfors så var det landshövdingen och näringsministern som fick gripa in.
Nej, det låter bra med aktiv regionpolitik men det är ändå staten som sitter på pengarna. Regionen har inte mer resurser till landsbygden nu än tidigare, trots att pengar tagits från skattehöjningen som oavkortat skulle gå till vården.
SJUKVÅRDSPARTIET rubbade ordningen med sina sex mandat i förra valet. Vågmästarrollen tvingade de andra partierna att söka kontakt. Partiets ordförande, Margareta Bjälkemo, har sagt att hon hade känslan av att Sjukvårdspartiet behandlades som “något som katten släpat in”.
Men inte Rune Lanestrand. Absolut inte! Inte den minsta animositet. Tvärtom, socialdemokraterna Roland Andersson och Lars Johansson var till och med hemma hos honom på Nyttorp och förhandlade. Han funderar om det inte är så att politiker mer än andra har förmågan att skilja på sak och person.
En av dem han kom bäst överens med var moderatledaren Cecilia Widegren. Bra personkemi. Hon är rak. Hon är en frisk fläkt. Moderaterna har hela tiden uppträtt schysst mot oss, säger han. Även efter att den borgerliga koalitionen fallit.
Att den sprack beklagar han. Det hade börjat fungera bra. Självständiga sjukhus var nära. De var nästan framme när Folkpartiet och Centern hoppad av.
Egentligen var det Rune Lanestrand som startade den slutliga processen som ledde till maktskiftet: skattehöjningen.
HAN HADE VARIT sjukskriven och gått hemma och grunnat. De väldiga nedläggningarna på 90-talet var orimliga. Personalbristen var akut. Att skatten dessutom sänktes med 35 öre när regionen bildades var givetvis fel. Nu såg han ingen annan utväg än att höja den. Lönerna måste upp, arbetsmiljön bli bättre. Han frågade sig om det var orimligt höga kostnader i vården. Nej, folk blir äldre och de medicinska framstegen större. Det är kostymen som är för liten.
Det plötsliga utspelet kom i en intervju i Västnytt. Cecilia Widegren blev inte glad. Men de andra var inte främmande. En efter en anslöt de sig till skattehöjningen. Till och med Moderaterna, åtminstone på papperet.
Lanestrands utspel fick effekt. Kanske hade han missbedömt Moderaterna. Dem som han fått att tala om småsjukhusen. En av de två saker han är mest nöjd med hittills i regionarbetet är att han fått Moderaterna att ändra sig på den punkten. (Möjligen håller de själva inte med om den historieskrivningen.)
Det andra är att Sjukvårdspartiet givit aktionsgrupperna för sjukhusen tron på att de kan förändra. Man skulle kunna säga att dessa grupper är Sjukvårdspatiets livsnerv.
OCH FÖR RUNE Lanestrand är den utomparlamentariska verksamheten sannerligen inget nytt. Han har en lång och gedigen erfarenhet av aktionsgrupper. Under sin tid i Stockholm på 70-talet, där han satt i landstinget för Centern, var han med och startade Matfronten och Folket i bild, var aktiv i Sydafrikakommittén och Vietnamkommittén, organiserade Barsebäckmarschen 1976 och slogs för almarna i Kungsträdgården. Och nyligen var han i Östersund och protesterade mot EU:s byråkratiska jordbrukspolitik, organiserade namninsamling mot plågsamma djurtransporter och en hel dags seminarier.
Kanske är det denna tradition i ryggsäcken som gör Rune Lanestrand till en så obekväm politiker. Han säger själv att han aldrig passat in i politikerrollen.
HAN HADE slutat med politiken och flyttat tillbaka till gården i Lane-Ryr utanför Vänersborg. Så drogs han in i nya aktionsgrupper, mot en storflygplats och mot sjukhussammanslagningar. Protester räckte till en viss gräns men sedan måste man in på politikens planhalva. Det är den erfarenheten han dragit.
Men nu vill han åter begränsa det politiska arbetet. Åtminstone på det regionala planet. Vad som skall hända med sjukvårdspartiet i nästa val är han inte bekymrad om. Det finns många bra krafter som kan ta vid.
Men lite bekymrad borde han vara. Hur var det den löd, den där 70-talsparollen: “Lär av historien”. Lokala partier med en tongivande ledare som försvinner brukar ha svårt att hålla ihop.
För Rune Lanestrand är det kanske aktuellare att lyssna till sitt hjärta.
Bildtext: Rune Lanestrands far sa alltid: Säg vad du tycker! I det fallet har han varit ovanligt lydig. I övrigt har en viss olydnad präglat hans politiska gärning. Han har aldrig släppt sitt underifrån-perspektiv, säger han.
GP 23 april 2001